راهنمای جامع مراحل مصاحبه استخدامی آموزش و پرورش

وزارت اموزش و پرورش هرساله برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز خود برای به انجام رسانیدن رسالتی که بر عهده دارد، بواسطه برگزاری آزمون استخدامی شروع به جذب و گزینش می کند . و افراد زیاد از طریق شرکت در آزمون اقدام به وارد شدن به حوزه آموزش و تدریس می کنند .

بدین منظور وارد فرایند گزینش، شامل ابتدا آزمون کتبی و کسب حد نصاب نمره برای شرکت  در مصاحبه می شوند . افرادی که حد نصاب نمره علمی لازم را کسب می کنند، می بایست مدارک مورد نیاز را ارائه نمایند. که بسته به اطلاعیه های اموزش و پرورش استان، در سایت این مرکز باید بارگذاری نمایند، یا صرفا بصورت حضوری تحویل ارگان صالح دهند.

و در مرحله نهایی این فرایند، افرادی موفق به گزینش خواهند شد که موفقیت لازم را در مصاحبه کسب نمایند . به عبارتی از پس سوالات تمام مراحل مصاحبه بر آیند .

در این مقاله سعی شده هر آنچه نیاز متقاضیان و شرکت کنندگان در آزمون گزینش آموزش و پرورش بوده، برای شناخت مراحل مصاحبه عنوان شود. و با شناخت صحیح از روند برگزاری مصاحبه و باید نباید های آن، بتوانند با موفقیت مهم ترین مرحله گزینش را که مرحله ” مصاحبه ” هست ، با موفقیت سپری کنند.

زمان برگزاری مصاحبه آزمون گزینش آموزش و پرورش

زمان برگزاری مصاحبه آزمون استخدامی ، بعد از اعلام نتایج  آزمون کتبی در سایت سازمان سنجش ، شرکت کنندگان در آزمون می بایست با مراجعه به سایت sanjesh.org  نتایج آزمون کتبی خود را مشاهده نمایند. که معمولا زمان اعلام نتایج مرحله اول یک ماه تا 40 روز از تاریخ برگزاری آزمون کتبی، نتایج مرحله اول اعلام می شود .

به این صورت که اسامی پذیرفته شدگان سه برابر ظرفیت اصلی اعلام می شود . و افرادی که حد نصاب نمره علمی لازم در این مرحله کسب کردند ، باید برای مرحله بعدی آزمون که مصاحبه حضوریست آماده شوند .

و بعد از اعلام نتیجه مرحله اول، دعوت شدگان به مصاحبه حضوری بایدبا توجه به اطلاعیه های سازمان سنجش برای این گروه ، و همچنین سایت آموزش پرورش استان مربوط ( که لینک هر استان داخل اطلاعیه های سازمان سنجش درج می گردد)، اقدام به ارائه مدارک لازم که در اطلاعیه ها اشاره خواهد شد، نمایند.

لازم به ذکر است ، پذیرفته شدگان بعد از بررسی و مطالعه دقیق اطلاعیه های سایت سازمان سنجش ، به سایت آموزش پرورش استان مربوطه مراجع کرده و اطلاعیه های سازمان مربوطه را هم در بخش گزینش و استخدام ، بررسی نمایند.

در خصوص نحوه ارائه مدارک مورد نیاز ، در برخی موارد از شرکت کنندگان خواسته می شود تا هم مدارک را در سایت مورد ذکر بارگذاری نمایند، و هم به صورت حضوری تحویل مرجع ذی صلاح نماید . دربرخی دیگر، نیازی به بارگذاری نیست و می بایست مدارک لازم در تاریخ مشخص حضورا تحویل داده شود .

اپلود مدارک در سایت و بررسی مدارک

مطابق توضیحات فوق الذکر ، بعد از اعلام نتایج اولیه آزمون استخدامی اموزش و پرورش پذیرفته شدگان سه برابری ظرفیت اصلی طبق کارنامه اولیه ، باید به سامانه my.medu.ir مراجعه نماید. و فرم اطلاعات فردی را تکمیل کرده و مدارک خواسته شده را در سایت مربوطه بارگذاری نمایند.

اقدامات لازم برای ورد به سامانه my.medu.ir  از طریق درگاه دولت صورت میگیرد. که وارد کردن شماره همراه با مالکیت خود فرد الزامی ست.

لازم به ذکر است ، فرم اعلام امادگی ارزیابی هم می بایست تکمیل و بارگذاری شود که از مدارک قبل از برگزاری مصاحبه است . پس از این مرحله، تمامی مدارک توسط سازمان ذی ربط بررسی شده و افراد فاقد صلاحیت در این مرحله غربال می شوند.

به عبارتی در صورت عدم تایید صلاحیت شرکت کنندگان، داوطلبین در این مرحله حذف شده و امکان حضور در مرحله ی بعد را ندارند.

قابل توجه داوطلبینی که بعد از مرحله بررسی مدارک امکان حضور در مصاحبه را به دست می آورند، دعوت به مصاحبه همان طور که پیش تر اشاره شد، به صورت چند برابر ظرفیت است. ورود به این مرحله به معنی پذیرش نهایی نیست، .و برای پذیرش قطعی باید حد نصاب نمره علمی لازم در مرحله مصاحبه را کسب نمایند .نکته حائز اهمیت این است که ، مرحله مصاحبه در تراز علمی داوطلبین سهم بیشتری را دارد . با این توضیح که، آزمون کتبی تنها 40 درصد و مصاحبه 60 درصد از نمره نهایی را برای پذیرش نهایی در برمی گیرد. 

با این توضیح اهمیت مرحله مصاحبه به مراتب بیشتر از آزمون کتبی ست . و بهتر است داوطلبین با آمادگی بیشتر در مرحله مصاحبه حاضر شوند .

مدارک لازم برای مصاحبه آزمون استخدامی آموزش و پرورش

  • عکس 4*3 (یک تا شش عدد )
  • اصل کارت ملی و کپی آن
  • اصل شناسنامه و کپی آن
  • آخرین مدرک تحصیلی
  • مدارک مربوط به سهمیه ایثارگری و یا معلولین
  • کارت پایان خدمت یا معافیت دائم نظام وظیفه
  • مدارک اختصاصی مصاحبه آزمون استخدامی آموزش پرورش که طبق اطلاعیه سایت آموزش پرورش استان مربوطه اعلام می گردد .

نکته قابل توجه این است که ، ممکن است مدارک لازم برای مصاحبه و زمان برگزاری مصاحبه حضوری آزمون استخدامی آموزش و پرورش هر استان متفاوت باشد. لذا مجدد تاکید می گردد که سایت آموزش پرورش استان محل قبولی ، هر داوطلب مجزا مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد.

مراحل مصاحبه حضوری

عموما مصاحبه آزمون استخدامی آموزش و پرورش  در  دو قسمت مجزا انجام می گیرد.

بخش معاینات پزشکی

بخش مصاحبه شفاهی

بخش معاینات پزشکی

برای گزینش در هر شغلی معیار های خاصی تعریف می شود . در کنار صلاحیت های علمی لازم برای گزینش در سمت های شغلی آموزش و پرورش نیز معیار های جسمی خاصی را در نظر دارد . تا بتوانند وظیفه شغلی خود را به نحو احسن انجام دهند . بدین منظور ، پذیرفته شدگان می بایست با شرایط و زمان مشخصی در معاینات پزشکی که این سازمان تعیین کرده شرکت نمایند. و در صورت داشتن سلامت جسمانی لازم ، این مرحله را نیز پشت سر گذارند .

انجام این معاینات دراستان و شهرستان متفاوت ، تاحدودی ممکن است مختلف باشد .اما غالبا شامل ؛ معاینات چشم پزشکی ، شنوایی سنجی ،  قد و وزن و دندانپزشکی باشد .

بعد از سپری کردن دومرحله فوق الذکر ، افرادی که این دو مرحله (بارگذاری و تایید مدارک بارگذاری شده و معاینات پزشکی ) را سپری می کنند .

معرفی نامه ای از کارگرول اول دریافت می کنند . و کارنامه اولیه را همراه با معرفی نامه این کارگروه و کارت ملی،  برای ارزیابی و سنجش تکمیلی به حوزه ارزیابی مربوطه طبق زمان بندی مشخص شده تحویل می دهند .

مصاحبه حضوری

طبعا ، از علت های گزینش این آزمون استخدامی در مراحل مختلف به دلیل حساسیتی ست که این شغل دارد . و شاغلین در این عنوان شغلی مسئولیت مهم و تاثیر گذاری دارند . بدین منظور ، برگزیدگان در این عنوان شغلی در کنار داشتن صلاحیت های علمی لازم و سلامت جسمانی ، باید از نظر شایستگی های اخلاقی هم مورد تایید قرار گیرند . با این مقدمه باید اشاره داشت به این نکته که معیار های اعتقادی ، اجتماعی ، فرهنگی و اخلاقی هم در این آزمون استخدامی مورد بررسی قرار می گیرد . و داوطلبین این مرحله را نیز باید پشت سر گذارند .

بنابراین ، مرحله مصاحبه حضوری که جلسه ای حضوری ست  . و شرکت کنندگان در مصاحبه که بصورت 2 تا سه برابر ظرفیت وارد این مرحله شدند .به ترتیب ذیل برگزار می شود ؛

  • مصاحبه عمومی و گزینش
  • تمرین ارائه تدریس
  • تمرین ایفای نقش
  • تمرین کار گروهی

داوطلبین باید توجه داشته باشند ، مطابق اطلاع رسانی انجام شده سنجش و ارزیابی تکمیلی در حوزه تعیین شده بصورت گروهی انجام می شود . بنابراین داوطلب ها باید در روز و ساعت تعیین شده باید در حوزه حاضر شوند . در غیر اینصورت عدم خضور داوطلب به منزله انصراف از روند آزمون خواهد بود . و هیچ اعتراضی قابل قبول نبوده و ترتیب اثر داده نمی شود .

برای برخی گروه ها ارائه یکسری مدارک الزامی ست . از جمله ؛ شرکت کنندگانی که از سهمیه بومی مناطق استفاده کردند، در مرحله ارائه و بررسی مدارک باید مدارکی که اثبات کننده 10 سال سابقه سکونتشان است.

بدین منظور، یکی از مدارکی که متقاضیان می بایست تهیه و تکمیل نمایند ،فرم استشهاد محلی ست . و همراه با سایر مدارک لازم در روز مصاحبه ارائه کنند .

در کنار بررسی دانش تخصصی و تسلط داوطلب بر مسائل و اطلاعات سیاسی و عقیدتی و اخلاقی که مورد سوال قرار می گیرد .از عوامل تاثیر گذار در تایید شایستگی و صلاحیت داوطلبین ، نحوه حاضر شدن آن ها در روز مصاحبه در برابر مصاحبه کنندگان است .

مواردی از جمله ؛ زمان حاضر شدن شما در جلسه مصاحبه (سر وقت بودن )، نوع پوشش ، آرامش و داشتن زبان بدن درست و مثبت ،برقراری ارتباط چشمی و نحوه بیان و یا به عبارتی فن بیان .

موارد ذکر شده بسیار تاثیر گذار و پراهمیت در تایید صلاحیت داوطلبین است .

لذا برای کسب موفقیت در مرحله مصاجبه حضوری لازم به تاکید است . که با دانش کافی و لازم از نوع برخورد در مصاحبه از بیان درست تا زبان بدن مناسب در این جلسه شرکت کنید .

علاوه بر سوالات تخصصی و اعتقادی و اخلاقی ، به دلیل پر اهمیت بودن این جایگاه شغلی در شکل گیری شخصیت افراد در جامعه و سیر خط فکری و بعد اجتماعی دانش آموزانی که قرار هست بعد از چندی وارد اجتماع بزرگتری به نام جامعه شوند . ارزیابی داوطلبین این جایگاه شغلی در حوزه های دیگر مانند؛ سوالات روان شناسی سیاسی و اجتماعی و عقیدتی هم انجام می شود .

بخش سوالات روان شناسی

برای بررسی و تحلیل سلامت روان متقاضیان این آزمون ، به پرسش های روان شناسی هم پرداخته می شود تا درکنار سلامت جسمانی ، سلامت روحی روانی متقاضیان هم مورد سنجش قرار گیرد.

ریشه این سوالات عمومی فرد ی و روانشناسی است . با این شرح که غالبا بیشتر سوالات به خود فرد و بیوگرافی داوطلب بر می گردد . برای مثال در مورد خودتان توضیح دهید یا خودتان را معرفی کنید ؟.

یا حتی ممکن است از محل تولد و خانوادتان نیز سوالاتی پرسیده شود .

که بیشتر توصیه می شود رویکرد صحبت های خود را روی خودتان متمرکز کنید و توضیح مختصری از خانواده بدهید ( البته اگر در مورد خانوده سوالی پرسیده شد)

شروع صحبت شما و به عبارتی معرفی خودتان بسیار نقش به سزایی در شکل گیری ذهنیت مصاحبه کنندگان از شما دارد. همچنین  در روحیه خودتان تا پایان مصاحبه پس سنجیده عمل کنید .

نوع دیگر سوالات در این بخش به علاقه و ملاک انتخابتان بر می گردد.  که سعی کنید اهداف یا غرایضی را عنوان کنید که خیلی سطحی و یا خیلی آرمانی و شعاری نباشد .

نوع دیگر سوالات برای تحلیل توانمدی شما در مدیریت و همچنین تحلیل شخصیتی شماست .

برای مثال در هنگام عصبانیت چه می کنید ؟.

بخش سوالات اعتقادی

این بخش از سوالات در ذهن داوطلبین شاید بزرگ ترین بخش مصاحبه حضوری باشد .

همان طور که پیش تر اشاره شد ، به دلیل اینکه جامع بزرگتر بستر های فکری خود را از مدرسه می گیرد . بنابراین علت گنجاندن این بخش در گزینش این رسته شغلی این که افرادی گزینش شوند که با قوانین و محور های تایید شده هم سو باشند .

بنابر این در این بخش سوالاتی پرسیده می شود ، که مسائل  اعتقادی و ایمانی و دینی داوطلبین مورد سنجش قرار گیرد.

برای مثال سوالاتی از قبیل ؛

تولی و تبری …؟

نماز آیات چند رکعت و در چه صورت واجب می شود ؟

انواع غسل و تیمم

نماز جمعه و نماز شب و….؟

 بخش سوالات سیاسی و اجتماعی

اطلاع از اخبار و وقایع روز از مسائلی ست که برای افرادی که در این سمت شغلی هستند .

بنابراین ، بخش دیگر از سوالات مصاحبه استخدامی به این دسته از سوالات از وقایع کشور و جهان مربوط می شود .

سوالاتی از قبیل ؛

وظایف رهبری ….؟

در خصوص قانون اساسی …؟

شیوه و اصول انتخابات …؟

راهپیماهی ها و تاریخ های مهم در تقویم کشور ….؟

در خصوص انقلاب و اهداف عالی از آن ….؟

برای آمادگی در این قبیل سوالات اطلاعات عمومی خود را در حیطه اتفاقات و وقایع تاریخی و سیاسی،  که در گذشته و معاصر در کشور جریان داشته،  افزایش دهید .

و همچنین در خصوص قانون اساسی مطالعه داشته باشید.

بعد از بررسی این بخش لازم است در خصوص بررسی صلاحیت های عمومی و حرفه ای هم شرحی ارائه دهیم .

صلاحیت عمومی

در این بخش بیشتر سنجش و ارزیابی بر شخصیت شناسی داوطلب و علاقه و انطباق وی در شغل انتخابی متمرکز است .

بنابراین ، یادگیری و تسلط بر شخصیت شناسی داوطلبین در این بخش  توصیه می شود.

و پتانیسل های شخصیت لازم برای این جایگاه شغلی ؛

  • علاقه مندی
  • صبوری و حوصله
  • برقراری ارتباط موثر با دانش آموزان و دیگران
  • انضباط و نظم
  • کارگروهی
  • منعطف بودن

صلاحیت حرفه ای و شغلی

مهارت های حرفه ای و فردی لازم برای این جایگاه شغلی آیتم هایی از جمله ؛

  • انگیزه و اشتیاق برای تدریس
  • خلاقیت و نوآوری در تدریس
  • برنامه ریزی درسی
  • مدیریت و توانمندی اداره
  • اثر بخشی و تاثیرگذاری
  • تسلط بر شیوه های متفاوت طراحی آموزشی

در این مقاله سعی بر این بود که بخش های متفاوت مصاحبه و گزینش حضوری مورد بررسی قرار گیرد .

لازم به ذکر است ، این بخش نمره علمی و تراز علمی تاثیر گذار تری در گزینش نهایی دارد . پس با آگاهی و آموزش لازم در حوزه های زبان بدن مصاحبه و شخصیت شناسی و همچنین صلاحیت های حرفه ای و عمومی با آمادگی کامل تر این بخش رو هم سپری نمایید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *